Predstavljanje knjige "Stoljeće srbijanskog terora 1918-2018."
2018-12-03

U subotu 01. prosinca u Gradskoj vijećnici Grada Zaprešića Gradski ogranak UHDDR grada Zaprešića organizirao je prvo predstavljanja najnovije knjige kolumnista HKV-portala i publiciste Nenada Piskača. Na predstavljanju je izvrsno govorio novi nacionalni predsjednika Hrvatskog domobrana Ivica Vukelić, koji se osvrnuo na osobnost i vrijednost procjena, rada i djelovanja autora knjige "Stoljeće srbijanskog terora od 1918. - 2018. Osvrnuo se uglavnom na životni put i zasluge književnika, pjesnika i publiciste Nenada Piskača, koji je dugo vremena živio i još je uvijek vezan uz Grad Zaprešić. Istaknuo je autorove zasluge kao hrvatskog branitelja koji ne posustaje u zalaganju rasvjetljavanja istine i obrani hrvatskih nacionalnih i državnih interesa.

Drugi predstavljač povjesnik dr.sc. Ante Birin, osvrnuo se na povijesne činjenice, na analizu onoga što čini stoljeće srbijanskog terora u Hrvatskoj u razdoblju jednog stoljeća. Usredotočio se i na današnje stanje hrvatske politike i političara koji ne zadovoljavaju interese hrvatske državnosti i opstanka, općeg hrvatskog interesa napredovanja. Ukazao je na stanje konstante oportunizma u hrvatskoj politici koje se nije promijenilo cijelo jedno stoljeće, osim u razdoblju obrambenog Domovinskog rata.
Kao poseban gost, govorio je i vukovarski branitelj dragovoljac Marijan Capek, poslije pada Vukovara zatočenik logora u Srbiji, žrtava terora u Srbiji, koje se zapravo gube iz vida kao da uopće nisu ni postojale. Ukazao je na stanje negiranja tih strahota, kako od srbijanske službene politike, tako i prešućivanja od domaćih političkih oportunista do političkih trgovaca.
Predstavljanje je izvrsno vodio urednik knjige Zdravko Grabušić. Naposljetku je govorio i sam autor Nenad Piskač, koji je za sebe rekao da bi radije bavio pjesništvom i kajkavijanom, no da mu jednostavno savjest ne dopušta ne iznošenje istine protiv notornih srbijanskih laži, kako onih iz Srbije tako i ovih stalno proizvedenih od tzv. koalicijskih partnera. Smatra kako se zapravo vremena od Pribičevića do Pupovca uopće nisu promijenila, dapače zabrinut je zbog političkog stanja koje je gore od poznatog razdoblja hrvatske šutnje krajem 80-tih godina. Zabrinut je za opstojnost hrvatske državnosti zbog nedosljedne, oportunističke i podložničke hrvatske politike.
Piskačeva knjiga "Stoljeća srbijanskog terora 1918. - 2018." daje prije svega zgusnuti i činjenični povijesni presjek političkih događaja štetnih po Hrvatsku od 1918. do 2018. Posebno su razrađene dnevno-političke teme najnovijeg vremena, kolumne objavljene na HKV-portalu kao analize stanja. To su rasčlambe srpsko-hrvatskih političkih odnosa u najnovijem razdoblju, od dolaska notornog četnika Aleksandra Vučića na vlast predsjednika Srbije, opisanog kao umivenog i "europskog" Vučića. U stvari, ništa se promijenilo nije u posljednjih sto godina. Hrvatska ostaje i nadalje izložena teroru velikosrpske ideologije, iznutra i izvana, dok hrvatski vodeći političari ne posežu za odgovarajućim protumjerama. To je ono što zabrinjava autora, ali i hrvatske branitelje koji su nazočili predstavljanju.
Iduće predstavljanje najavljeno je za srijedu 5.prosinca u 18 sati, u Zagrebu, u Europskom domu, Jurišićeva 1, u dvorani Bruxelles.


  Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata je je Centar znanja za društveni razvoj u području unapređenja kvalitete življenja hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom


SUSRETI DJECE HRVATSKIH BRANITELJA 2012.
Sveta Nedelja 19.6., Donji Miholjac 21.6., Križevci 23.6., Kaštela 25.6., 19.06.2012

Kratki opis:
Susreti djece hrvatskih branitelja provode se već jedanaestu godinu kao niz radionica i igraonica za djecu branitelja osnovnoškolskog uzrasta sa svrhom upoznavanja djece i stvaranja trajnih kontakata među djecom kojoj je zajednička stvarnost da su njihove majke i očevi branili i stvorili njihovu domovinu, domovinu u kojoj žive. Na susretima će upoznati kako tu domovinu voljeti i graditi te cijeniti ono što su njihovi roditelji stvorili ali i naučiti cijeniti i poštivati jedni druge kroz upoznavanje i druženje. Ovi susreti održavaju se tradicionalno, a želja nam je da se ova tradicija nastavi jer kod djece bude osjećaj za stvaranje i za pozitivne ciljeve u životu te im pomažu izaći na ispravan put, suprotan od puta prema drogi i alkoholu svjesni činjenice da ti poroci vrebaju na njih na svakom koraku.


Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata
Slavenskog 9
10110 Zagreb
tel: 01/6195 303
fax: 01/6195 302
OIB: 31232012833
žiro račun: IBAN HR0723600001101351339

Sva prava pridržana © UHDDR 1993-2019.