BOLNA SJEĆANJA NA HEROJE NADINA
2016-12-05

U subotu, 19. studenog 2016. godine u Nadinu je obilježena 25. godišnjica stradanja hrvatskih branitelja i civila. Samo dan nakon masakra u Vukovaru i Škabrnji, u tom malom ravnokotarskom selu život je izgubilo 14 civila, 5 branitelja, a tri osobe još se vode kao nestale.

U spomen na žrtve Nadina, u crkvi sv. Ante služena je Sveta misa zadušnica nakon koje se kolona zajedno sa sudionicima tradicionalnog mimohoda „Da se ne zaboravi“ pristiglim iz Benkovca uputila do spomen obilježja. Tamo su se žrtvama poklonili, položili vijence i zapalili svijeće članovi obitelji poginulih, predstavnici brojnih braniteljskih udruga, predstavnici Mjesnog odbora Nadin, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, predstavnici Grada Benkovca, Zadarske županije, Općine Škabrnja, predstavnici vojske i policije te brojni mještani.

Nazočne je pozdravio Željko Vrsaljko, predsjednik Mjesnog odbora Nadin, a na teška i bolna vremena podsjetio je brigadir Milan Bašić, ratni zapovjednik 2. satnije 1. bojne 112. brigade Hrvatske vojske u Nadinu od kolovoza 1991. godine.

Žrtvama Nadina ove se godine došao pokloniti ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved koji je podsjetio kako na žalost ni kakon 25 godina za ovaj zločin nitko nije odgovarao.

- Na današnji dan iskazujemo zahvalnost i počast žrtvi nevinih ljudi ali iskazujemo zahvalnost i vama hrvatski branitelji koji ste stali u obranu svog Nadina i svoje domovine, odlučno, onako kako to pravi domoljub i pravi Hrvat čini kada dođe u takvu situaciju. Stoga i vama moji hrvatski branitelji, neizmjerna hvala na svemu što ste činili kako u obrani tako i u konačnom oslobađanju svakog pedlja naše zemlje.

Mi hrvatski branitelji svoju smo zadaću izvršili u potpunosti. Nažalost ni za ovaj zločin u Nadinu nitko nije odgovarao ni 25 godina poslije. Tražim ovdje i javno od državnog odvjetništva i od pravosuđa Republike Hrvatske, dok je i posljednji od nas živih ovdje i dokle je počinitelj teških kaznenih djela ratnog zločina živ, ratni zločin ne zastarijeva, ne mogu i neće mirno spavati jer ova žrtva nije pala uzalud.

Danas su u pred nama drugi ciljevi, a kad imamo jasne ciljeve onako kako je naš prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman vrlo jasno iznio cilj stvaranja i obrane suvremene republike Hrvatske, tada ćemo prevladati sve zapreke i postići ga. Stoga snagu koja je u nama u cilju izgradnje ove zemlje na ponos i na diku neka bude taj cilj, a zajedništvo koje smo imali tijekom Domovinskog rata neka nam bude oslonac da ga možemo postići - kazao je ministar Tomo Medved.

Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata je je Centar znanja za društveni razvoj u području unapređenja kvalitete življenja hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom


SUSRETI DJECE HRVATSKIH BRANITELJA 2012.
Sveta Nedelja 19.6., Donji Miholjac 21.6., Križevci 23.6., Kaštela 25.6., 19.06.2012

Kratki opis:
Susreti djece hrvatskih branitelja provode se već jedanaestu godinu kao niz radionica i igraonica za djecu branitelja osnovnoškolskog uzrasta sa svrhom upoznavanja djece i stvaranja trajnih kontakata među djecom kojoj je zajednička stvarnost da su njihove majke i očevi branili i stvorili njihovu domovinu, domovinu u kojoj žive. Na susretima će upoznati kako tu domovinu voljeti i graditi te cijeniti ono što su njihovi roditelji stvorili ali i naučiti cijeniti i poštivati jedni druge kroz upoznavanje i druženje. Ovi susreti održavaju se tradicionalno, a želja nam je da se ova tradicija nastavi jer kod djece bude osjećaj za stvaranje i za pozitivne ciljeve u životu te im pomažu izaći na ispravan put, suprotan od puta prema drogi i alkoholu svjesni činjenice da ti poroci vrebaju na njih na svakom koraku.


Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata
Slavenskog 9
10110 Zagreb
tel: 01/6195 303
fax: 01/6195 302
OIB: 31232012833
žiro račun: IBAN HR0723600001101351339

Sva prava pridržana © UHDDR 1993-2019.