">
VRSARSKI DRAGOVOLJCI POSJETILI OPĆINU SVETA MARIJA
2011-04-12

U sklopu netom održanog Vrsarskog Memorijala u spomen na poginule Hrvatske branitelje Stipana Liovića, Dragana Garvana, Sabida Huskića i Dragutina Barića, pripadnici Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata – Općinski ogranak VRSAR - FUNTANA, i predstavnik županijske podružnice UHDDR-a Istarske županije, u subotu 09.04.2011. posjetili su spomen obilježje u Svetoj Mariji, maloj idiličnoj općini Međimurske županije gdje se školovao i do početka domovinskog rata živio Dragutin Barić. Ceremoniji polaganja vijenca i paljenja svijeća priključili su se i članovi Udruge veterana domovinskog rata – ogranka Sveta Marija, rodbina branitelja kojima je podignut spomenik, te zamjenik načelnika Općine Sveta Marija, gospodin Željko Strbod, koji je tom prigodom upriličio svečano primanje za sudionike u zgradi Općine Sveta Marija, te naglasio važnost njegovanja siječanja na poginule branitelje i sve one koji su pridonijeli ostvarenju Hrvatske države. Dragutin Barić, zrakoplovni tehničar, odmah po ukazanoj prilici dragovoljno se uključio u aktivnu obranu domovine te zajedno sa kolegama zrakoplovne struke sudjelovao u stvaranju Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. U jeku najžešćih napada JNA, kao voditelj stručnog tima po zapovjedi stožera biva upućen na sportski aerodrom „Crljenika“ u Vrsaru, kod Poreča u Istri, kako bi osposobio raspoložive zrakoplove i prilagodio ih za ratne zadaće. 21. prosinca 1991.godine JA je sa čak sedam borbenih zrakoplova MIG 21, raketirala i bombardirala sa kazetnim bombama aerodrom u Vrsaru, te ugasila život Dragutina Barića, i njegovog kolege Dragana Garvana iz Vrsara. Na povratku organiziran je posjet Hrvatsko nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke - Marija Bistrica smještene u pitomoj dolini Hrvatskog zagorja nadomak grada Zagreba, gdje se još jednom na svečan i dostojanstven način izrazila počast poginulim suborcima.

Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata je je Centar znanja za društveni razvoj u podruďż˝ju unapreďż˝enja kvalitete življenja hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom


SUSRETI DJECE HRVATSKIH BRANITELJA 2012.
Sveta Nedelja 19.6., Donji Miholjac 21.6., Križevci 23.6., Kaštela 25.6., 19.06.2012

Kratki opis:
Susreti djece hrvatskih branitelja provode se već jedanaestu godinu kao niz radionica i igraonica za djecu branitelja osnovnoškolskog uzrasta sa svrhom upoznavanja djece i stvaranja trajnih kontakata među djecom kojoj je zajednička stvarnost da su njihove majke i očevi branili i stvorili njihovu domovinu, domovinu u kojoj žive. Na susretima će upoznati kako tu domovinu voljeti i graditi te cijeniti ono što su njihovi roditelji stvorili ali i naučiti cijeniti i poštivati jedni druge kroz upoznavanje i druženje. Ovi susreti održavaju se tradicionalno, a želja nam je da se ova tradicija nastavi jer kod djece bude osjećaj za stvaranje i za pozitivne ciljeve u životu te im pomažu izaći na ispravan put, suprotan od puta prema drogi i alkoholu svjesni činjenice da ti poroci vrebaju na njih na svakom koraku.


Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata
Slavenskog 9
10110 Zagreb
tel: 01/6195 303
fax: 01/6195 302
OIB: 31232012833
žiro račun: IBAN HR0723600001101351339

Sva prava pridržana © UHDDR 1993-2020.