">
Reagiranje na članak Ive Goldsteina objavljen u tjedniku Globus 13. veljače 2019. pod naslovom „Hrvatski branitelji postali su problem Hrvatske“
2019-02-19

U tjedniku Globus 13. veljače 2019. godine objavljen je članak autora Ive Goldsteina pod naslovom Hrvatski branitelji postali su problem Hrvatske u kojem autor stigmatizira hrvatske branitelje i stradalnike iz Domovinskog rata kroz svojevoljne zlonamjerne komentare, oblikuje negativno mišljenje te širi netrpeljivost prema braniteljskoj populaciji na što smo, kao udruge proizašle iz Domovinskog rata koje brinu o zaštiti identiteta i dostojanstva hrvatskih branitelja i hrvatskih ratnih vojnih invalida, dužni reagirati.

Autor navodi kako su „...branitelji postali problem Hrvatske (to misli i današnja vlast, ali se ne usudi javno reći), a zapravo su oni, takvi kakvi jesu, samo produkt izokrenutog sustava vrijednosti i njegove praktične provedbe. A i užasno su skupi, na što nas je višekratno upozoravala Europska komisija...“. Također, na kraju članka autor zaključuje kako se „...činilo da politike prema braniteljima predstavljaju tek privremeni uteg, ali sad je jasno da su postale nepodnošljivi teret kojeg se teško više možemo otarasiti.“
Hrvatski branitelji i stradalnici iz Domovinskog rata zgroženi su s kakvom lakoćom i na kakav ekstremno uvredljiv način ih gospodin Ivo Goldstein predstavlja. Ovakvo omalovažavanje braniteljske i stradalničke populacije koja je vođena domoljubljem u najranjivijoj dobi stala u obranu slobode, demokracije i zajedništva hrvatskog naroda te, izlažući svoj život i zdravlje, donijela pobjedu u Domovinskom ratu, ima jasna obilježja govora mržnje i grubo je kršenje Deklaracije o Domovinskom ratu koju je izglasao Hrvatski sabor. 

Upravo zbog ovakvih i sličnih zlonamjernih tvrdnji te sustavnih nasrtaja na ugled i čast kojima su neprekidno izloženi, hrvatske branitelje i najteže ratne stradalnike se u našem društvu besramno proganja i sve bezočnije stigmatizira čime se stvara nepovoljno ozračje i izazivaju dublje podjele, usprkos svim naporima udruga proizašlih iz Domovinskog rata da promiču istinu o ulozi i doprinosu branitelja u obrani suvereniteta Republike Hrvatske. Ne ulazeći u parametre na temelju kojih gospodin Goldstein donosi zaključke kako su branitelji „užasno skupi“, smatramo važnim podsjetiti kako većina hrvatskih branitelja koji ne ulaze u kategoriju stradalnika Domovinskog rata, njih gotovo 85 posto su u realnom radnom sektoru, plaćaju poreze Republici Hrvatskoj te dijele sudbinu ostalih građana Republike Hrvatske u svim pravima.

Također, u dijelu teksta koji se odnosi na braniteljske udruge, autor tvrdi kako se „...mnogi njihovi članovi, očito, nisu borili za istu Hrvatsku kakvu smo mi, građanski orijentirani krugovi željeli – mi za Hrvatsku otvorenu, tolerantnu, liberalnodemokratsku, kooperativnu, oni za konzervativnu i klijentelističku.“
Ovakve klevetničke konstatacije direktan su nasrtaj na temeljne vrijednosti na kojima je iznikla suverena Republika Hrvatska, ali i na Ustav Republike Hrvatske i udruge proistekle iz Domovinskog rata ih oštro odbacuju. Hrvatski branitelji stali su u obranu, bili ranjavani, gubili svoje živote i dijelove tijela upravo za demokratsku, otvorenu, tolerantnu nezavisnu i suverenu Republiku Hrvatsku.

Jasno je da su komentari gospodina Goldsteina svjesno usmjereni provociranju i nanošenju štete hrvatskim braniteljima, odnosno stvaranju nemira i jaza u javnom prostoru kroz kreiranje slike da politika hrvatskim braniteljima i stradalnicima iz Domovinskog rata omogućuje da budu na teret društvu. Ovakav pokušaj manipulacije javnošću za svaku je osudu. Hrvatsko društvo bilo bi puno zahvalnije gospodinu Goldsteinu kada bi svoje stručno znanje usmjerio u (re)socijalizaciju braniteljske populacije.

Na posljetku, vezano uz konstatacije kako današnja vlast misli da su branitelji postali problem Hrvatske ali se to ne usudi javno reći, ističemo kako ova Vlada, na čelu s predsjednikom Andrejom Plenkovićem, adekvatno valorizira doprinos branitelja hrvatskoj domovini i trudi se ispraviti nanesene nepravde te izmijeniti odnos društva prema braniteljskoj i stradalničkoj populaciji.

Objavio: D.D.

Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata je je Centar znanja za društveni razvoj u podruďż˝ju unapreďż˝enja kvalitete življenja hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom


SUSRETI DJECE HRVATSKIH BRANITELJA 2012.
Sveta Nedelja 19.6., Donji Miholjac 21.6., Križevci 23.6., Kaštela 25.6., 19.06.2012

Kratki opis:
Susreti djece hrvatskih branitelja provode se već jedanaestu godinu kao niz radionica i igraonica za djecu branitelja osnovnoškolskog uzrasta sa svrhom upoznavanja djece i stvaranja trajnih kontakata među djecom kojoj je zajednička stvarnost da su njihove majke i očevi branili i stvorili njihovu domovinu, domovinu u kojoj žive. Na susretima će upoznati kako tu domovinu voljeti i graditi te cijeniti ono što su njihovi roditelji stvorili ali i naučiti cijeniti i poštivati jedni druge kroz upoznavanje i druženje. Ovi susreti održavaju se tradicionalno, a želja nam je da se ova tradicija nastavi jer kod djece bude osjećaj za stvaranje i za pozitivne ciljeve u životu te im pomažu izaći na ispravan put, suprotan od puta prema drogi i alkoholu svjesni činjenice da ti poroci vrebaju na njih na svakom koraku.


Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata
Slavenskog 9
10110 Zagreb
tel: 01/6195 303
fax: 01/6195 302
OIB: 31232012833
žiro račun: IBAN HR0723600001101351339

Sva prava pridržana © UHDDR 1993-2020.